Okruh cez všetky Fatry alebo Koruna Turca


Logické línie, ideálne hrebeňové– to je spôsob, akým Kubo najradšej plánuje naše dovolenky. Pozrie na mapu a vidí. Mne to trvá trochu dlhšie, ale tento okruh je na mape dosť výrazný, takže som sa doňho zaľúbila na prvý pohľad. Súvislé kopce, ktoré obkolesujú kotlinu, v ktorej sa nachádza Martin. A navyše, prejdeme takto všetky Fatry. Na Slovensku máme ešte kopu restov, čo sa týka turistiky a takto si môžeme toho odbiť za týždeň celkom dosť. Veľmi atraktívna oblasť, už sa len rozhodnúť akým smerom.
Tour de Fatry

Trasa

Rýchle naklikanie na hiking.sk ukazuje 214km, prevýšenie 11 km a takmer 70 hodín, čo vychádza na cca 8 dní. Poteší ma to, máme jeden deň k dobru, takže aj nejaký ten oddych môže byť. No nevšimla som si, že optimalizátor trasy vynechal Šíp a Havran.

  • Etapa 1 (2 dni) - Zo Strečna cez Malú Fatru a Šípsku  Fatru do Ľubochne
  • Etapa 2 (2 dni) – Veľkofatranskou magistrálou na Kráľovu studňu
  • Etapa 3 (3 dni)– Po Ceste hrdinov SNP cez Skalku do Fačkovského sedla
  • Etapa 4 (2 dni) – Hrebeňom Lúčianskej Malej Fatry do Strečna



Príprava

Nakoľko máme len týždeň, teda 9 dní, snažíme sa naplánovať prechod tak, aby sme nestrácali čas zbytočným zásobovaním. Trasa neprechádza priamo cez žiadne väčšie mesto. Dalo by sa zbaliť na všetkých 9 dní naraz, ale už sme spohodlneli a páči sa nám nosiť čo najmenej. Tešíme sa, že takúto cestu podnikáme doma na Slovensku a môžeme využiť sieť kontaktov. V stredu večer preto nakupujeme a balíme balík s jedlom. Spomíname na Nový Zéland, kde sme takéto resupply boxy využívali často. Toto bude premiéra na Slovensku a veríme, že balík do utorka bude doručený. Takmer 7 kg jedla, ktoré si chceme vyzdvihnúť na Skalke. Spoliehame na Slovenskú poštu.
Príprava resupply boxu
Vošlo sa. Len tie čokolády nemali byť navrchu...


Prvé ubytovanie rezervujeme v Ľubochni, kde si dohodneme ešte jednu noc z nedele na pondelok a necháme tam väčšinu vecí. Prvá etapa bude takmer naľahko, nocľah zo soboty na nedeľu máme zarezervovaný na Chate pod Chlebom, tak neberieme ani spacáky ani varič. Ja vlastne neberiem ani batoh. Ďalej už ubytovanie budeme riešiť operatívne, budeme mať so sebou všetko aj na stanovanie. Po ceste je množstvo útulní, o ktorých vieme vďaka hiking.sk a najmä od Chodca. Tešíme sa najviac na Cabanku. Sťahujeme ešte mapy do mobilu, body so studničkami a útulňami z hiking.sk a ja si ukladám aj výškový profil a gpx trasu. Kubo takéto zbytočné čísla nepotrebuje, ale ja začínam byť na nich závislá. Hlavne keď mám konečne mobil s digitálnym kompasom.

Naša trasa prehľadne aj s fotkami na Polarsteps: